hero
„Diverzitás, amikor mindenkit meghívunk a buliba, inkluzió pedig, ha fel is kérjük őket táncolni”
Egymás elfogadása, az ítélkezésmentesség fontos indikátora egy társadalomnak. Nem sok jóra számíthat az a nemzet, ahol a megbélyegzés és az egymásra mutogatás az alapérték, ahol az embereknek túl sok mentális energiája megy el az egymásnak való megfelelésre, az önmegvalósítás és a fejlődés helyett.
AZ ALÁBBI CIKKEK TELJES TERJEDELEMBEN AZ ÜZLET ÉS PSZICHOLÓGIA CÍMŰ LAPBAN JELENTEK MEG, MELYRE DIGITÁLIS VAGY PRINT FORMÁBAN ITT TUDSZ ELŐFIZETNI.

Ahogy az angol gyepnek, vagy épp a nyugati demokráciának is hosszú évszázadok, évtizedek kellettek a kialakuláshoz, úgy az elfogadó szemléletmódnak is időt kell adni. Ez egy tanulási folyamat, ugyanis a konformitás, a többségi véleményhez való igazodás belénk van kódolva. Számos pszichológiai kísérlet bizonyította már, hogy az emberek nagy része a saját szemének se hisz, ha az a tét, hogy szembemenjen-e a mainstreammel. Senki nem szeret kilógni a sorból, gondoljunk csak egy olyan apróságra, mint a maszkhordás: sokan feszengenek egy olyan társaságban, ahol például egyedüliként hordanak maszkot. És ez csak egy semmiség…

Azaz az embereknek először meg kell küzdeniük saját magukkal, hogy ne csak szavak, de érzelmi és tettek szintjén is ítélkezésmentesen tudják szemlélni a másságot, vagy épp természetesen kezelni, ha ők maguk lógnak ki a sorból. A másság pedig bármi lehet.

Az egyéntől is függ, hogy áll a saját különbözőségéhez, de a társadalmi norma erősen korlátozni tudja a felvállalás képességét. Előbbiért az egyén felelős, utóbbiért viszont mindannyian azok vagyunk. E témában edukációs céllal született cikkek írása és olvasása pedig mind egy lépés a társadalmi szintű tolerancia felé.

Ízelítő a mostani lapszám tartalmából:

Sokszor nem sejtjük, amikor mi magunk prédikálunk bort a megivott víz helyett, és igyekszünk az énképünket gyorsan rendbetenni 1-1 profilképátkeretezéssel, lájkkal, néhány kirakattevékenységgel, azonban néha kiderül, amikor éles helyzetben mégsem mi vagyunk a tolerancia mintaképei. Akár otthon, a családi környezetben a párunkkal vagy a gyerekünkkel szemben nem épp a teljes elfogadás vezérel. Vigyázat, provokatív, szembenézős tartalom!

Limpár Imre magáról is mesél, de emellett persze a transzgenerációs tégláinkról is, amiket a tudatalattinkban cipelünk egy életen át, szó esik arról, hogy miért nem tudunk két órát csak úgy, telefon nélkül sétálni, és a botcsinálta motivációs trénereket sem kíméli, akik szerint jobb, ha egész életünket a komfortzónán kívül töltjük.

Tudományos alappal szól cikkünk az előítélek működéséről, természetéről, megértéséről és lebontásáról. Az Open Minded Companies konferencia beszámolójából mindent elolvashatsz, amiről esetleg lemaradtál.

Negatív visszajelzést adni általában nem egy szívmelengető feldat. Befogadni azt pedig elég gyötrelmes is tud lenni és teljes mértékben alá tudja ásni a korábban felépített bizalmat, elköteleződést. Kivéve, ha tudatosan, az alábbi szempontokat figyelembe véve adunk visszajelzést. Ebben az esetben konstruktív lesz az üzenet és a kívánt hatást éri el.

Sémáink ha akarjuk, ha nem, vannak. Gyerekkorunkban belénk ívódott alapértékek a világgal és magunkkal kapcsolatban. Néha pedig bizony ezek a sémák csapdába ejtenek minket, amikor például előre már lejátsszuk a fejünkben a jeleneteket és annak megfelelően állunk bele egy helyzetbe. Előre meghatározva a kimenetelt. Jó hír, hogy felismerve a folyamatot, tenni is tudunk ez ellen.

Pszicho-filmkritikákban ezúttal a Tobi színei című, elgondolkoztató (és ide még sok jelző beillene) filmet néztük meg és elemeztük ki.

Könyvajánlókban Füredi Júlia könyvéről és tollából olvashattok vidám témákról, úgymint például a kiégés:

Torma Kálmán állandó szervezetpszichológus-tanácsadónk pedig arról mesél nekünk, hogy hogyan edukálhat egy vezető felnőtt embereket az elfogadás témájában.

És mindez csak kisebb része a tartalomnak. A nagyobb rész még több hasznos mondanivalót tartalmaz, szervezetek HR-vezetői számolnak be a diverzív cégkultúra gyakorlati működéséről, támpontokat kaphatunk ennek kiépítéséhez, coaching eszköz, esettanulmány, és még sok minden olvasható, feltéve, ha megveszed a lapot. Újságárusoknál, benzinkutaknál, vagy megrendelhető itt is.