hero
Ez hozhatna enyhülést az égető nyári munkaerőhiányban
A bérjellegű juttatásokhoz hasonlóan a felszámolási költségek körébe vonná a kisgyerekkel otthon lévők és a nyugdíjas munkavállalók munkabérét a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT). A két érdekvédelmi szervezet csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvényt módosító javaslata a szezonális munkaerőhiány hatékonyabb enyhítése mellett az iskolaszövetkezetekhez hasonlóan nagyobb anyagi biztonságot adna a leginkább kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalókat tömörítő szövetkezetek tagjainak.

A BKIK az OSZT-vel közösen a csőd- és felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvényt módosító javaslat benyújtását kéri jogalkotótól a szövetkezeti tagok jövedelmének védelme és a budapesti vállalkozások munkaerőpiaci nehézségeinek csökkentése érdekében. Javaslatuk célja, hogy a felszámolási költségek körébe – más tartozásokat megelőzően –a kisgyermekkel otthon lévők és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek természetes személy tagjai részére járó díjak is bekerüljenek. 

A BKIK és az OSZT módosító javaslata szerint felszámolási eljárás esetén a két szövetkezeti típus tagjainak a jövedelme is az adós munkáltatót terhelő munkabérrel és egyéb bérjellegű juttatásokkal esne egy kategóriába, hasonlóan az iskolaszövetkezetekre vonatkozó jelenlegi szabályozáshoz. Ez azt jelenti, hogy a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőknek is ki kell fizetni a munkabért a munkáltató fizetésképtelensége esetén.

„A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál fontosnak tartjuk, hogy a szövetkezeti formában munkát vállaló kismamák és nyugdíjasok a munkavállalói bérekhez hasonló védelem alatt dolgozhassanak. A felszámolási eljárás miatti bizonytalanság kiiktatásával ráadásul növelhető a munkavállalói kedv és enyhülhet a szezonális és az általános munkaerőhiány is, amely jelentősen hozzájárulhat a hazai vállalkozások versenyképességéhez” – mondta el Csókay Ákos, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára. 

A BKIK-t és az OSZT-t a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Közész) és a Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezete kereste meg azzal a céllal, hogy a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény által nyújtott biztosítékok a nyugdíjas és kisgyermekes szövetkezetek dolgozóit is segíthessék.

A kisgyermekes szövetkezetek 2021. óta segítik a GYES-en, GYED-en lévő szülők munkavállalását, a nyugdíjasokat támogató szövetkezeti formát 2017-ben vezették be.