hero
Így tudnak alkalmazkodni a különböző személyiségtípusok a hibrid munkavégzéshez
Számítások szerint életünkben közel 100.000 órát töltünk a munkahelyen! Százezer órát!Első hallásra megdöbbentő szám! ​ ​És ezt a hibrid munkamód sem csökkenti. Vajon mit tudunk tenni annak érdekében, hogy ezt a sok időt ne csak kibírjuk valahogy, hanem jól is érezzük magunkat a bőrünkben, a csapatunkban?

2019-ig volt egy valamennyire ismerős, rutinra támaszkodva vihető munkarend, valami, ami kiszámítható és a maga hibáival együtt biztonságot is jelent és amit a COVID egy csapásra megváltoztatott.
Kipróbáltuk a home office-t, sokan olyanok is, akik addig még soha nem dolgoztak otthonról.

Többen beleszerettek, mások pedig nem. Számos cég vonta le viszont azt a következtetést, hogy a home office és az irodai munkavégzés rugalmas kombinációja, az un. hibrid munkarend lehet a megoldás napjaink változó és bizonytalan környezetére való leghatékonyabb alkalmazkodáshoz.
Jelenleg a világban sok-sok vállalat dolgozik azon, hogy áttérjen erre a működésmódra és igyekszik a munkatársait felkészíteni erre.
Ebbe az új munkaformába tudunk magunkkal vinni régi rutinokat, ám szükség lesz új készségekre, új tudásra is. Egyéni és szervezeti szinten is elősegíti alkalmazkodást, ha a változásban érintettek meg tudják fogalmazni azt, hogyan, milyen környezetben érzik jól magukat, mire van szükségük, hogy tudják magukból a legjobbat kihozni.

Tehát van önismeretük.

Az önismeret bővítésének egyik eszköze, keretrendszere lehet a DISC modell, amelynek segítségével megfogalmazhatjuk együttműködési módjaink sarokpontjait.
A hibrid működésre való áttérés főbb jellemzőiből, a változásból, a változékonyságból, az önállóság előtérbe kerüléséből és a proaktivitás fokozott hangsúlyából az is adódik, hogy mindezt nagyon eltérő módon élhetik meg a különböző stílusú munkatársak.

Milyen erőforrásokra támaszkodhatnak az egyes DISC stílusok a hibrid munkarendben?

Ha D (piros) a legjellemzőbb stílusod,

 • mivel mindig igyekszel azt tenni, ami a legszükségesebb és mindezt gyorsan, home officeban is tudod tartani a munkatempót.
 • természetes számodra, hogy kifejezd igényedet, ha szükséged van valamire, tehát távoli munkavégzésnél sem fog ez nehézséget okozni.
 • szívesen próbálsz ki új technológiákat, eszközöket és erre a hibrid munkakörnyezetben szükség is lesz.
 • bírod, sőt igényled a változatosságot, ami az új munkamódnak az egyik legfontosabb jellemzője.

Amennyiben I (sárga) az elsődleges stílusod,

 • maga vagy a pozitivitás, lelkesedés, amit át tudsz adni a csapatod számára is.
 • az emberi kapcsolódás alapvető számodra, ebből nyered az energiád nagy részét, így a hibrid munkamódban is jön ösztönösen, hogy keresed a lehetőséget a másokkal v aló kommunikációra.
 • szeretsz kísérletezni, ötletelni, amire ebben az időszakban nagy szükség lesz.
 • akkor ismerős számodra ez a mondat: „azt hallottam …-től”… A széles kapcsolati hálódból bejövő tapasztalatok, best practicek jól fognak jönni a csapatod számára.

Ha az S (zöld) a leginkább jellemző rád,

 • a világos, tömör, barátságos kommunikációd mintaként tud szolgálni a környezeted számára. A hibrid munkarend felerősítheti a kommunikációs stílusból fakadó nehézségeket, ezért különösen fontos ez a minta.
 • talán te is megtapasztaltad, hogy online üzemmódban bátrabban megfogalmazod a véleményed, ez a lehetőség továbbra is nyitott lesz számodra.
 • nem okoz gondot a home office egyedülléte, sok esetben könnyebben haladsz, mint open space-ben.
 • lelkiismeretesen igyekszel tenni a dolgaidat, nincs szükséged ehhez külső kontrollra.

És ha a C-k (kék) csapatát erősíted,

 • a meglévő fegyelmezettséged, tervszerűséged most komoly erőforrást jelent.
 • a részletekre való odafigyelésed segít a csapatnak a körültekintő működésmód kialakításában és persze a saját feladataid minőségi megoldásában is.
 • nem igényled a sok személyes találkozást, visszajelzést, önjáró vagy, így nem veszítesz a motivációdból, ha aktuálisan erre nincs lehetőség.
 • erős belső mércével közelítesz a munkához is, ami átmeneti kontroll hiányában is biztosítja a magas minőséget.

Mind a négy stílusnak megvan a maga erőforrás csomagja a hibrid működésre való áttéréshez, ugyanakkor érdemes átgondolni a stílusokból fakadó „nem-erősségeket” is.

Mit tehetnek hibrid munkakörülmények közepette a D-k, a Pirosak?

A D-k önjárósága és erős munkatempója eredményezheti azt, hogy nem történnek meg a szükséges egyeztetések, olyan dolgokban is önállóan dönt, cselekszik, amihez másokkal való együttműködésre lenne szükség.

A kemény, céltudatos, mások számára azonban akár agresszívnek is hatható kommunikációja felerősödhet a kevesebb személyes találkozás következtében.

Különösen a D vezetők számára okoz gondot a kontroll lehetőségének a gyengülése, ami mikromenedzsment irányába viheti el a vezetői működésüket.

Egyrészt örülj a megnövekedett önállóságnak, a nagyobb mozgástérnek! Másrészt

 • figyelj a keretekre, a csoportszabályokra, ezek a közös, jó működés alapjai lesznek!
 • időnként nézz körül, tud-e veled haladni a csapat, megosztottál-e minden fontos információt másokkal!
 • kérdezz, kérj, és ne utasíts! Maradj az asszertív kommunikáció eszközeinél!
 • tartsd szem előtt, nem csak a feladat a fontos, a hatékony működéshez a személyes kapcsolatok is hozzájárulnak.
 • néha hívd fel valamelyik kollégádat csak úgy, kérdezz, adj visszajelzést!

A D-k, a Pirosak varázsszava az ODAFIGYELÉS!

Mit tehetnek hibrid munkamód során az I-k, a Sárgák?

Az I-k számára a személyes kapcsolatok gyakoriságának csökkenése a helyzetben rejlő egyik kihívás.

A másik a home office idejének strukturálása, hogy el tudják kerülni figyelmük hullámzását, be tudjanak fejezni időben telefonbeszélgetéseket és ne keressenek folyton izgalmasabbnál izgalmasabb híreket, viszont tudják tartani a határidőket.

Ennek a stílusnak nem kedvence a rutin, márpedig az egyéni, csoportos rutinok kialakítása kulcs lehet a hibrid munkamód sikeressége szempontjából.

Mit tehetnek az I-k, a Sárgák?

Élvezd és használd jól a hibrid működésmódból fakadó változatosságot!

Emellett:

 • a munkaidődben legyen a dolgoknak eleje és vége! Iktass be valami számodra kedves, de formális napkezdő és befejező rítust, tudatosan építs be szüneteket, tagold a napjaidat.
 • otthon igyekezz a koncentrációt igénylő feladatokhoz ingerszegényebb környezetet biztosítani!
 • optimalizáld a számítógépeden a funkciókat, munka közben tartsd becsukva a közösségi oldalakat, iktasd ki a szükségtelen felugró ablakokat.
 • készíts listát… és tartsd be!
 • ha szükséges, kérj külső segítséget a kedvenc kollégádtól a határidő tartásához!

A te varázsszavad az ÖNFEGYELEM.

Mit tehetnek hibrid munkamódban az S-ek, a Zöldek?

Az S-eknek érdemes arra odafigyelni, hogy a személyes találkozások ritkulása révén ne forduljanak túlságosan befelé, maradjanak aktív interakcióban a kollégákkal.

Ez a magabiztosságuk megőrzésében is segít. Mivel a változás, az újdonság számukra félelmetes vagy legalábbis nem komfortos, ez lassíthatja az új helyzethez való alkalmazkodásukat.

Jellegzetes problémája ennek a stílusnak, hogy nehezen mondanak nemet, nehezen vonják meg a határaikat, ami az otthoni munkavégzés során okozhat döccenőket, belső konfliktusokat a munka-magánélet egyensúly terén. Mivel az introvertáltak alap tempója visszafogottabb, érdemes ezt figyelembe venni a saját munka megszervezésénél, illetve szükség esetén tudatosan rávenni magukat a tempó fokozására.

Mit tehetnek hibrid munkamód során az S-ek, a Zöldek?

Éld át és élvezd a csendes, egyedül végzett munka lehetőségét!

Közben fókuszálj a következőkre is:

 • keress fix pontokat a folyamatokban és biztos kapcsolódási lehetőségeket a munkacsoportban, szervezetben. Nem szükséges mindenkivel kapcsolatban lenni, de kapcsolatban lenni szükséges!
 • ha úgy érzed, hajlamos lennél a határidőkből kicsúszni, kérj segítséget egy kollégádtól, akitől szívesen veszed, ha rákérdez, felhív.
 • készülj tudatosan a váltásokra. Gondold végig, mi vár rád az irodában, keress pozitívumokat, örömforrásokat.
 • figyelj az aktivitásodra! Fontos a te jelenléted is a csoportod számára!

Az S-ek, a Zöldek varázsszava: AKTIVITÁS.

Mit tehetnek a hibrid munkamód során a C-k, a Kékek?

A C-k az egyébként sok szituációban hatékony rövid, tömör kommunikációja hibrid munkamód esetén nehezítheti a jó megértést és mások hiányolhatják belőle a személyes gesztusokat.

Nagy a kísértés a részükről a kizárólagosan egyedül történő, elmélyült feladatvégzésre, ám ezzel veszíthet a csoport a közös munka élvezetéből és sikeréből. A minden apró részletre kiterjedő részletességük a határidő tartást nehezítheti míg az informális kapcsolódás, illetve a szervezeti események elhanyagolásával távolabb kerülhetnek az „egész” látásától.

Milyen megoldások segíthetnek a C stílus képviselőinek?

Örülj a független, többször saját terv alapján végezhető tevékenység lehetőségének!

Ahhoz, hogy ez a pozitív állapot minél tartósabbá váljon, a következő megoldások segíthetnek:

 • tervezz be feladatokhoz kötődő kapcsolódásokat a kollégákkal vagy buzdítsd őket arra, hogy vonjanak be téged!
 • keresd tudatosan a csoportot, vállalatot érintő információkat!
 • fogj össze egy-két kollégával, akikkel rendszeresen tudsz értekezni a világ dolgairól!
 • vegyél részt a csapat alkalmakon! Lehet, hogy elindulni nehéz, mégis, vedd rá magad!

A C, a Kék stílus varázsszava a KAPCSOLÓDÁS.

saját erősségeit, kihívásait hasznos kinek-kinek első lépésben önmagának beazonosítani, ahhoz, hogy aztán tudatosan lehessen ezekről a vezetőkkel, kollégákkal beszélgetni.

A hibrid üzemmód, ahogy a COVID időszak is felerősít pozitívumokat és nehézségeket egyaránt.

Satya Nadella, a Microsoft CEO-ja így fogalmaz, amikor a hibrid munkarend működéséről beszél:

„Care is the new currency…”

Gondoskodjunk önmagunkról és munkatársainkról önismeretünkre, emberismeretünkre támaszkodva, hogy az a 100000 óra a legszebb reményeinknek megfelelően alakulhasson!

További hasonló tartalmakért látogass el Puskár Ildikó pszichológus, coach blogjára.